Σήμερα τα φώτα και ο φωτισμός!!!

Καλησπέρα σας απογευματινά μου πλασματάκια...!!!
Καταρχάς να στείλουμε τα χρόνια μας πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!
Θεοφάνια..!!!
Tα Θεοφάνια, κοινώς γιορτή των Φώτων, είναι και κατά την αντίληψη του λαού «μεγάλη γιορτή, θεότρομη», διότι τότε αγιάζονται τα νερά και φεύγουν τα παγανά.
Βλέπω παγανά και θυμάμαι πως για να μας στείλει η μαμά για ύπνο το βράδυ όταν ήμασταν μικρά..φώναζε..πέρασε η ώρα!!! Ύπνο!! θα μείνετε παγανά.... και χωρίς καν να ξέρεις τι σημαίνει αυτό καταλάβαινες ότι πρόκειται για κάτι κακό....!! 
Αρκετές παραδόσεις και έθιμα σχετίζονται με την γιορτή των φώτων....Οι γυναίκες κατεβάζουν τις εικόνες των σπιτιών τους στα ποτάμια και τις καθαγιάζουν με το Αγιασμένο νερό..!!
Τα παιδάκια τραγουδάνε τα κάλαντα...!! Σε πολλά σπίτια ως και λουκουμάδες φτιάχνουν και τους αφήνουν στις σκεπές των σπιτιών τους με σκοπό να τους πάρουν οι Καλικάντζαροι και να φύγουν χωρίς να ενοχλήσουν το σπιτικό! 
Και ταυτόχρονα είναι σαν μια ημέρα κάθαρσης....μεταφορικά και κυριολεκτικά...Κυριολεκτικά Αγιάζονται όλα τα νερά και "καθαρίζουν" και μεταφορικά φωτιζόμαστε εμείς...!!! Καθαρίζουμε το σκοτάδι από μέσα μας...!!! Γενικά είναι μια γιορτή που χαρακτηρίζεται από πολλή οικογένεια και πολλά χαμόγελα...!!!
Μα αν απλοποιήσουμε λίγο τις παραδόσεις και τα έθιμα...βλέπουμε ότι όλα έχουν να κάνουν με κάτι κακό που το καλό το καθαρίζει..το διώχνει...το ταπεινώνει..!!!
Που τέτοια τύχη Θεούλη μου και στην ζωή μας γενικότερα..??!! πως να καθαρίσουμε άραγε τους πραγματικούς καλικάντζαρους? πως να αφήσουμε τις ψυχούλες μας να γεμίσουν χαρά όταν γύρω μας όλα είναι σκοτεινά και μας φθείρουν?!
Πόσο να κάνεις ότι δε βλέπεις το σκοτάδι που υπάρχει γύρω μας συνέχεια?! πόσο να περιμένεις για να έρθει το φως? και πως πολεμάς ένα σκοτάδι που πλέον στα μάτια των ανθρώπων φαίνεται λογικό? 
Κάποτε ρώτησαν τα εγγόνια τον παππού τους πως είναι οι καλικάντζαροι...και ο παππούς απάντησε πως είναι σαν άνθρωποι...αλλά μεγαλύτεροι, μαύροι, βγάζουν νύχια και βγαίνουν στο σκοτάδι...!!
Μήπως τελικά οι καλικάντζαροι υπήρξαν και τώρα περνιούνται για άνθρωποι?
Εγώ λοιπόν επειδή μπορεί να λέγομαι ξινή...όμως συνήθως είμαι αισιόδοξα ξινή θα απευθυνθώ σε αυτούς που έχουν τις απορίες με εμένα και έχω να σας πω:
Δε θα καθίσετε στη γωνία να σας φάει το μαύρο σκοτάδι....εκεί θα βάλετε να καθίσουν όσοι το αξίζουν! δε χρειάζεται ποτέ με λόγια ή με πράξεις να προσπαθήσετε εσείς να τους εκπαιδεύσετε! κάντε το με τη ζωή σας...κ όποιος θέλει ακολουθεί...όποιος δε θέλει τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία....μη θεωρείται ότι είστε υποχρεωμένοι να ανέχεστε τα πάντα..κρυφά ή φανερά...όποιος δε συμβαδίζει με τη δική σας αντίληψη..δε σημαίνει ότι έχει λάθος αντίληψη...!! (προς Θεού δηλαδή)!!!
όμως δε σημαίνει ότι εσείς είστε υποχρεωμένοι να υπομένετε κάτι που δε σας αρέσει..!!! Τι??!!! αν θα κάνετε λάθη??!!! εμ εσείς τι είστε? δεν είστε άνθρωποι??!!! φυσικά και θα κάνετε...αλλά θα ναι δικά σας και κοιτάξτε να τα γουστάρετε!!! κ αν ακόμη τελικά είναι τόσο πολύ "λάθη" που δε τα γουστάρετε...ε έγιναν...ο χρόνος δε γυρίζει πίσω..!!! αλλά μη μένουμε στο τι κάναμε πίσω..!!! προχωρήστε και αλλάξτε ότι σας χαλάει!
Φωτίστε τη ζωή σας (η οποία παρεπιπτώντος δεν είναι και τόσο μεγάλη), με ανθρώπους και εμπειρίες που να σας κάνουν να χαμογελάτε..και όχι να νιώθετε πως βγάζετε υποχρέωση..!! Μη δημιουργείτε ευθύνες που δεν υπάρχουν..!! όλο τον πλανήτη δε θα τον σώσετε...!!! Α και τέλος....αν για να καταλάβει κάποιος τι θέλετε να πείτε πρέπει να κατεβείτε μερικά σκαλιά...ε κατεβείτε τα επιτέλους!!! για λίγο θα ναι...!!!
Τα περαστικά μας σήμερα πηγαίνουν σε ότι σχετίζεται με το σκοτάδι...λόγω της ημέρας..καταλαβαίνετε!
όσο για τους υπόλοιπους...
till next time:))
kiss kiss:))


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζουν ανάμεσά μας!!

Είσαι η γυναίκα που με κάνεις να ντρέπομαι που είμαι γυναίκα!!

"New virus on the block"